Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Η εκδήλωση "Τα λιμάνια της Χαλκίδας και της Κύμης κινητήριοι μοχλοί μιας βιώσιμης ανάπτυξης"

 Το προεδρείο της Εκδήλωσης (από δεξιά Τσαλαμανιός Κ, Χουλιέρη Μ., Χαϊνάς Κ.)

 Ένα τμήμα του αμφιθεάτρου


Ο Βουλευτής Ευβοίας κος Ακριώτης Γιώργος


Ο περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Χαϊνάς

 Ο Αρχιτέκτονας Μηχανικός κος Λίνος Τριανταφυλλίδης

 Ο καθηγητής του ΕΜΠ και Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων κος Μουτζούρης


Δρ. Χαρίλαος (Χάρης) Κοντογιάννης, Φυσικός Ωκεανογράφος, ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ

 Ο Δρ. Χρήστος Αναγνώστου, Γεωλόγος Ωκεανογράφος (Ιζηματολόγος) ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ

 Η Δρ. Σουλτάνα (Τάνια) Ζερβουδάκη, Βιολόγος Ωκεανογράφος, ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ

 Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ευβοίας κος Λάππας Κωνσταντίνος

 Ο κος Γιώργος Καρλής νομικός, αυτοδιοικητικός και μέλος της Επιτροπής

Ο κος Γαληνός Λαουτάρης χαιρετίζει την εκδήλωση




Δελτίο Τύπου

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωσης της Επιτροπής για την ανάδειξη των Λιμανιών της Χαλκίδας και της Κύμης, που έγινε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας στην Χαλκίδα, με θέμα «Τα λιμάνια της Χαλκίδας και της Κύμης κινητήριοι μοχλοί μιας βιώσιμης ανάπτυξης».

Παραβρέθηκαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κος Ακριώτης Γιώργος  και η κα Λιβανίου Ζωή. Ο καθηγητής του ΕΜΠ κος Μουτζούρης Κωνσταντίνος, Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, ο εκπρόσωπος του ΓΕΝ Αντιπλοίαρχος κος Μητσόπουλος, ο αντιδήμαρχος Χαλκιδέων κος Καρκαντελίδης Διαμαντής, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ευβοίας κος Λάππας Κωνσταντίνος, ο Πρόεδρος Εφετών κος Καλαμάρας Ιωάννης, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας και Πρόεδρος του ΚΥΣΠΕ κος Γκάρτζιος Γιώργος, ο Επιστημονικός Διεθυντής της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας κος Αντωνίου Αντώνης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κύμης κος Πόγκας Δ., ο Πρόεδρος του Συλλόγου Παραλίας Αυλίδας «Αγαμέμνων» κος Μπαρούλης Παναγιώτης, ο πολιτευτής των ΑΝΕΛ στην Εύβοια κος Αρμόνης Βασίλειος  και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων της Εύβοιας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση έστειλε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κος Δρίτσας ο οποίος ζήτησε να του αποσταλούν και τα πορίσματα της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση άνοιξε με την προβολή ενός video με το λιμάνι της Χαλκίδας και τις αναπτυξιακές δυνατότητες που δίνει στον τουρισμό  της περιοχής και με το καλωσόρισμα εξ μέρους της Επιτροπής, της κας Χουλιέρη Μαίρης, μέλους του Δ.Σ. του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, η οποία σημείωσε τα εξής :
«Αγαπητοί εκπρόσωποι της Πολιτείας, των κοινωνικών και επιστημονικών φορέων της Εύβοιας.

Αγαπητές φίλες και φίλοι

Σας καλωσορίζουμε στην εκδήλωση “Τα λιμάνια της Χαλκίδας και της Κύμης κινητήριοι μοχλοί μιας βιώσιμης ανάπτυξης για την Εύβοια και τη Στερεά Ελλάδα”.
Η Επιτροπή για την ανάδειξη των Λιμανιών της Χαλκίδας και της Κύμης, είναι μια πρωτοβουλία πολιτών. Δημιουργήθηκε με αφορμή ένα θέμα, που το φετινό καλοκαίρι πήρε μια άλλη διάσταση μετά τα δημοσιεύματα στον τύπο των Αθηνών της μεταφοράς του Λιμανιού της Χαλκίδας στον όρμο του Βαθέως Αυλίδος. Ένα πρόβλημα που απασχολεί την τοπική κοινωνία εδώ και κάποιες δεκαετίες. Ο στόχος μας είναι να ανοίξει μια συζήτηση, ένας διάλογος  για το θέμα. Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε καμιά θέση ή άποψη σε κανέναν. Ούτε να προκαταβάλλουμε κανέναν. Γι αυτό διοργανώσαμε αυτή την εκδήλωση. Γι αυτό καλέσαμε τους πάντες. Κυβερνητικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς. Κόμματα και βουλευτές. Και τον αρμόδιο φορέα διαχείρισης των λιμανιών της Εύβοιας, τον ΟΛΝΕ ΑΕ. Να μας ακούσουν και να τους ακούσουμε. Δεν υποτιμούμε κανέναν θεσμικό φορέα που εμπλέκεται με το θέμα, ούτε θέλουμε να υποκαταστήσουμε τους εκλεγμένους τοπικούς και εθνικούς μας εκπροσώπους, τους οποίους σεβόμαστε. Πιστεύουμε βαθειά ότι μετά το διάλογο και την διαβούλευση, οι τελικές αποφάσεις για μείζονα θέματα μιας κοινωνίας πρέπει να παίρνονται από τα δημοκρατικά εκλεγμένα θεσμικά όργανα της πολιτείας μας, την αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού και την κεντρική Κυβέρνηση.   
Η μόνη φιλοδοξία μας είναι να σας παρουσιάσουμε σε όλους εσάς και στην κοινωνία, τις σκέψεις μας και τους προβληματισμούς μας για το θέμα. Να ακούσουμε τον αντίλογο, τα επιχειρήματα. Και να προβληματιστούμε όλοι. Έτσι και τα αρμόδια θεσμικά όργανα θα αποφασίσουν ορθότερα. Γιατί μόνο με τη γνώση και το διάλογο μπορούμε να καταλήξουμε στις βέλτιστες αποφάσεις»

Στην συνέχεια εισηγήθηκαν το θέμα, «Τα Λιμάνια της Χαλκίδας και της Κύμης κινητήριοι μοχλοί μιας βιώσιμης ανάπτυξης» ο Περιφερειακός Σύμβουλος κος Χαϊνάς Κώστας και το θέμα «Η προοπτική του Λιμένα της Κύμης και η συμβολή του στο ευρύτερο γεωαναπτυξιακό περιβάλλον», ο χωροτάκτης – πολεοδόμος κος Λίνος Τριανταφυλλίδης. Οι Εισηγήσεις βρίσκονται πατώντας τους συνδέσμους στα αντίστοιχα θέματα.

Μετά τις δύο εισηγήσεις οι ερευνητές – επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ παρουσίασαν της εξής εργασίες :


4. Η Δρ. Σουλτάνα (Τάνια) Ζερβουδάκη, Βιολόγος Ωκεανογράφος, εισηγήθηκε το θέμα, «Aθόρυβη εισβολή: Η εξάπλωση τωνθαλάσσιων οργανισμών μέσω του θαλασσέρματος των πλοίων»


Οι εισηγήσεις τους είναι στα συνημμένα αρχεία

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο καθηγητής του ΕΜΠ κος Μουτζούρης και Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα δεν χρειάζεται νέα λιμάνια. Αξιοποίηση των υπαρχόντων χρειάζεται τόνισε και σημείωσε ότι οι παράγοντες του πολιτικού συστήματος λιγότερο ενδιαφερόντουσαν για την κάλυψη των πραγματικών λιμενικών αναγκών της χώρας και περισσότερο για την εξυπηρέτηση των αιτημάτων του πελατειακού συστήματος που απαιτούσε ένα λιμάνι για την περιοχή τους.

Στο χαιρετισμό του ο Βουλευτής κος Ακριώτης Γιώργος, αφού ευχαρίστησε την Επιτροπή Πολιτών για την εκδήλωση τονίζοντας την χρησιμότητα τέτοιων πρωτοβουλιών, σημείωσε την δύσκολη οικονομικά περίοδο που διέρχεται η Χώρα μας και ότι πρέπει να σχεδιάζουμε μικρά και οικονομικά έργα καλύπτοντας πρώτα τις επείγουσες ανάγκες της κάθε περιοχής.

Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε πήραν μέρος πολλοί συμπολίτες μας όπως ο νομικός και αυτοδιοικητικός κος Γιώργος Καρλής, ο κος Γαληνός Λαουτάρης π. Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητήριου, ο κος Κωνσταντίνος Βλαχαντώνης από τον Σύλλογο «Αγαμέμνων» της Παραλίας Αυλίδας, η ιατρός κα Δέσποινα Κολιοβέτα, ο κος Γιώργος Σιακαντάρης από την αρχαιόφιλο εταιρία Αυλίδας  και άλλοι πολίτες οι οποίοι κατέθεσαν προτάσεις και τον προβληματισμό τους για το θέμα.

Ο κος Τσαλαμανιός Κωνσταντίνος εκ μέρους της Επιτροπής Πολιτών έκανε το κλείσιμο της εκδήλωσης ευχαριστώντας όλους τους συμμετέχοντες και σημείωσε ότι οι πρωτοβουλίες θα συνεχισθούν και με άλλες μορφές. Τέλος δεσμεύθηκε εκ μέρους της Επιτροπής ότι θα συνταχθεί ένας φάκελος με τις εισηγήσεις και παρεμβάσεις από τη σημερινή διαβούλευση και θα προωθηθεί σε όλους τους αρμόδιους θεσμικούς παράγοντες, ανεξάρτητα εάν δεν παρέστηκαν στην εκδήλωση παρά το γεγονός ότι είχαν προσκληθεί.

Χαλκίδα 29-11-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου